Posted by: redstone123 | Oktober 23, 2009

Bilak Lagik Uwang Kitan Nak Berubah Ai….

Salam sejahterak mamak, inak, sedaak sedari kitak muhai. apak khabar? diharap sehat2 belaka.

Akuk ingin mengucapkan ribuan terimak kasih kepadak ong semuak kerana dapat meluangkan masa melayari laman blog akuk nih. padak haaik yag berbahagia ini, akuk nak berkongsi pandangan dan pendapat akuk padak ong semuak, seandainya ada katak2 yang menyinggung perasaan dapatlah dimaafkan, pendapat dan renungan akuk kali inih bukan nak memperlekehkan kepada sapak2 cuma haik inih kitak nak berkongsi-kongsi dengan apak yang akuk tahuk.

Akuk ingin berkongsikan tentang ” BILAK LAGIK UWANG KITAN NAK BERUBAH AI “. tajuk ini akuk amik memandangkan masih gamai lagik uwang kita jauh ketinggalan dalam duniak perniagaan, yang manak masyarakat lain sudah membuktikan bertapa hebatnya percapaian didiknya dan kitak bilak lagik…?

Apak yang dilihat haik inih masih gamai lagik uwang kitak jauh ketinggalan dalam aspek menjalankan perniagaan, masih gamai lagik uwang kitak yang takut2, nyap yakin dengan apak yang didik usahakan, masih terikut2 dengan apak yang uwang lain buat inih menyebabkan kitak masih dibelakang.

Sikap jugak memainkan peranan dan mengpegaruhi dengan apak yang kitak lakukan samak ada berniaga ataupun apak2 sajak.

Untuk berjaya dalam perniagaan yang kitak ceburi, kitak harus berani dan sanggup menghadapi risiko yang bakal ditempuhi dan banyakkan bersabar sekianya menghadapi pelbagai dugaan semasak menjalankan perniagaan yang di usahakan.

Kaji apak jua kelemahan yang kitak hadapi, selesai satuk2 masalah yang kecil sehingga dapat diselesaikan masalah yang besar pulak. Banyakkan bercampur dengan orang-orang luar, bergaul dengan orang yang maju dan berjaya kitak akan menjadik maju dan berjaya samak macam didik jugak. Perolehi ilmu dan pengalaman berniagak yang sudak didik adak, jangan segan menayakkan apak sajak ilmu daik orang luar.

Untuk menjalankan sesuatuk bidang perniagaan, kitak haruslah mengkaji kebaikan dan keburukan yang bakal dihadapi nanti, buat perancangan dengan lebih teratur, selaluk bertanyak dengan orang – orang luar yang telah berjaya, ikuti kursus perniagaan yang diadakan.

Untuk kitak ingin melangkah jauh kehadapan lagi, kitak harus tanamkan dalam dirik kitak perlu adak sifat sukak membaca. Beli bukuk2 perniagaan yang dijual di kedai2 bukuk, dalami ilmu perniagaan tersebut.

Uwang kitak kalau betul2 nak maju kehadapan setanding dengan masyarakat luar perlu pandai membaca, bukannya butak huruf, sekiraknya belum tahuk membacak pergilah belajar membaca dengan orang yang pandai membaca.

uwang kitak perlu jugak pandai dalam mengendalikan komputer, jadikan komputer sebagai senjatak membantu ong merealisasikan impian dengan berjaya dalam perniagaan yang diceburi. Jadikan Internet sebagai modium untuk mengiklankan barang2 yang kitak jual, ini sedikit sebanyak dapat membantu kitak mempromosikan hasil keluaran prodok2 dari kitak.

Sudah terbukti kuasa internet amat berkesan bagi mempromosi prodok2 kitak ke serata dunia. Kuasa adak di tangan ong sendiik, maka rebutlan peluang2 baru seperti inih. kalau Hap komputer tolong belikan. Bukan macam duluk lagi nak hantar surat kenak tunggu seminggu baruk sampai, sekarang zaman dah berubah dengan hanya 2 saat hajak email ong boleh di baca di serata negerik malah ke serata duniak pun.

Tuhan nyap merubah sesuatu bangsak ituh melainkan diak sendirik lah yang merubahnya. kalau kita nak hidup senang dan kayak raya maka kita harus berniaga sebaliknya kalau kitak nak hidup sederhana bukan susah untuk melakukanya, kata uwang tuhak jangan usaha apak2 lah, kerja makan gaji pun dah cukup.

Dalam aspek memajukan bangsak kitak paling utama penting adalah peranan TOK BATIN kampung ong sendiik, kalau tok batin sendiik pun niat perancangan ingin memajukan kampung, anak buahnya dan meningkatkan ekonomi hidup uwang kita maka sia2 sajak jadik tok batin.

Tanggungjawab menjadi tok batin amat tinggi, kena berusahak keras bagi memajukan masyarakat uwang kitak, jangan hanya duduk di rumah dan ambil sikap nyap ambil peduli padak uwang kampung.tok batin harus peka dengan apak yang berlaku di luar, banyakkan membaca, beli surat khabar.

Jadik sampai disinik hajak coretan akuk kalik inih, kalau adak yang terasak tuh akuk mintak maaf banyaklah, coretan akuk inih bukan nak menyakitkan sesapak cuma sekadar ingatan, kata2 pembakar semangat kepadak uwang kitak supaya berusaha bersungguh-sungguh  dengan apak yang di ceburi diluar sana, maka katak2 akuk inih kitak renungkan bersamak-samak. Semoga dapat memberi manfaat kepada ong semuak.

disedikan oleh : syukrilan uc kkb.

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

Kategori

%d bloggers like this: